Alapítása, azaz 1995 óta változatlan a tematikája a Tolna megyei Szilárd Leó Fizikaversenynek, amely az Energetikai Szakközépiskolából (ESZI) indult útjára.

Újabban az ESZI éves váltásban rendezi a szekszárdi Garay Gimnáziummal. Az idei tudáspróba az alapítóiskolában zajlott 6 intézmény 44 diákja részvételével.

Csajági Sándor szervező, az iskola igazgató-helyettese kiemelte: míg országos szinten a természettudományok iránt csökken az érdeklődés, addig náluk ez nem tapasztalható, kezdetektől 40-50 közötti versenyző indul.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy a fizikatanárok igyekeznek a műszaki pálya felé terelni a fiatalokat. A versenyen mechanikai, hőtani feladat, elektromossággal, mágnesességgel kapcsolatos kérdések szerepeltek, és mindig van egy atomerőműhöz köthető, klasszikus fizikai ismeretekre épülő feladat is.

A 11. évfolyamon Kacz Dániel, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja lett az első, két garays, Wessel Ármin és Arnold Balázs előtt. A 12.-ben az első három helyen a Petőfi gimnázium végzősei, Takács Gábor, Baumgartner Róbert és Győrfi Mónika osztoztak. A csapatversenyt a Petőfi Sándor Gimnázium nyerte megelőzve a Garayt és a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumot.

A Tolna megyei Szilárd Leó fizikaversenyről megjelent cikk: www.teol.hu/tolna/kozelet/bonyhadi-sikerek-a-szilard-leo-fizikaversenyen-487433