2015/2016. tanévi meghirdetés

A verseny meghirdetését a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány végezte. A versenyre 321 tanuló jelentkezett: I. kategóriában (11-12. évfolyam): 224 fő, II. kategóriában (9-10. évfolyam): 97 fő.

 I. forduló

     Az I. fordulóra 2016. február 22–én került sor. Az első forduló a nevező iskolákban került lebonyolításra. A dolgozatokat a felkészítő tanárok kijavították, majd a versenybizottság címére beküldték az előre meghatározott pontszámot (I. kat.: 60%,
II. kat.: 40%) elért dolgozatokat.

 Verseny döntője (II. forduló)

2016. április 8-10 között került megrendezésre az Országos Szilárd Leó fizikaverseny országos döntője. 20 fő 11-12. évfolyamos, és 10 fő 9-10. évfolyamos tanuló jutott be a döntőbe. A versenyzők szállás és étkezés költségét a versenyzők iskolái vagy a versenyzők szülei fedezték. A felkészítő tanárok az étkezés költségét maguk, de az azon felüli költségeket az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány finanszírozta.

 Versenybizottság

A versenybizottság szakmai vezetője Dr. Sükösd Csaba BME NTI címzetes egyetemi tanár, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnökségi tagja.

A versenybizottság tagjai:

-          Dr. Radnóti Katalin főiskolai tanár, ELTE TTK, Fizikai Intézet, Budapest; Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő elnöke, Magyar Nukleáris Társaság elnökségének tagja.

-     Dr. Szűcs József ny. adjunktus, PTE, TTK, Kísérleti Fizika Tanszék, Pécs; Tolna megyei Szilárd Leó fizikaverseny feladatkitűzője, Párkányi László fizikaverseny (Pécs) versenybizottság tagja,

-          Dr. Jarosevits Beáta (Phd.) fizika-inform. szakos főiskolai tanár, GDF, Budapest;

-          Dr. Kis Dániel adjunktus, BME NTI, Budapest;

-        Mester András, Marx György Vándorérmes középisk. tanár, Diósgyőri Gimnázium, Miskolc, ELFT Középiskolai Szakcsoport titkára, MNT elnökségének tagja,

-          Dr. Papp Gergely tudományos kutató, Max-Planck-Princeton Center, Németország;

-          Oláh Éva középiskolai tanár, Bálint Márton Ált. és Középiskola, Törökbálint;

-          Halász Máté, tud. munkatárs, BME NTI, Budapest

-          Vastagh György Mikola-díjas és Vándorérmes nyug. tanár, Balatonfüred;

-          Csajági Sándor Mikola-, Ericsson-díjas, Marx Vándorérmes tanár, igh., Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks

-          Krizsán Árpád középiskolai tanár, Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks.

 A helyi szervezők az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium tanárai és dolgozói önkéntesként segítették az alapítványi adminisztrációs és versenyszervezési munkát. A versenybizottság munkáját helyi szervezők segítik:

-          tanárok:               Nagyné Lakos Mária, Tóth Judit, Faragó András

-          informatikusok:    Tibay László, Oláh Zsolt

-          oktatástechnikus: Csapó János

-          adminisztrátorok: Birkás Józsefné, Wolf Rózsa.

 

Az egyes fordulók lebonyolítása

Az első forduló a nevező iskolákban kerül lebonyolításra. A dolgozatokat a felkészítő tanár kijavítja, majd a versenybizottság címére beküldi az előre meghatározott pontszámot elért dolgozatokat. Ponthatárok: I. kategória: a maximális pontszám 60%-a, II. kategória: a maximális pontszám 40%-a. A versenybizottság a beküldött dolgozatokat ellenőrzi, szükség esetén a pontszámokat felüljavítja.

A második forduló elméleti, mérési és számítógépes feladatokból áll, pontértékek 50-25-25 %. Az elméleti feladatsor megoldására 3 óra, míg a mérési és számítógépes feladat megoldására 1,5-1,5 óra áll a versenyzők rendelkezésére. A végeredménybe csak a második fordulóban elért pont számít.

Az egyes fordulók feladattípusai

Az első forduló elméleti feladatokat tartalmaz a modern fizika témaköréből, kiemelten kezelve a magfizikát és a környezetvédelmet. A feladatsor 10 feladatot tartalmaz a 9-10. és 11-12. évfolyam részére. A feladatok között mindig vannak közösek.
   A második forduló (döntő) 10 db elméleti feladatokból, egy mérési feladatból és egy számítógépes feladatból áll.

Értékelési eljárások

A verseny első és a második fordulójában minden feladatért egységesen öt pont jár. A versenybizottság által összeállított javítási útmutató részletes leírást ad a tanulók munkájának értékeléséhez. 

Verseny szervezése

A verseny szervezése az előző években kialakult forgatókönyv alapján zajlott le. A versenybizottság és a helyi szervezők összetételében lényeges változás nem volt, így zökkenőmentes volt a szervezés mind az I. és mind a II. fordulóban.

Szabadidős programok

A verseny izgalmát enyhítendő programokat állítottak össze a versenyt szervezők. A kiegészítő hagyományos programok a következők voltak:

-          látogatás a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjában, a 4. blokki látogató útvonalon, a Karbantartó és Gyakorló Központban. A fizika, atomfizika iránt érdeklődő fiatalok körében nagy sikert arat minden évben az a lehetőség, hogy megismerhetik egy atomerőmű működését.

-          A verseny estéjére kulturális programot szerveztünk a versenyzőknek és kísérőtanáraiknak. A Paksi amatőr Drámastúdió előadásában „Interaktív felolvasóest a mai magyar drámaírók jeleneteiből” címmel figyelmet lekötő és hangulatot emelő érdekes előadást láthattunk. 

Kísérőtanárok külön programjai

A kísérő tanároknak a verseny délelőttjén két előadást szerveztünk. Igy szakmai programot biztosítottunk a kísérőtanároknak is.

Az előadások és előadóik:

-          Csernobilról - személyesen

Cserháti András műszaki főszakértő, MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Paks

-          Új ablak a világegyetemre: A gravitációs hullám-csillagászat születése

Raffai Péter adjunktus, Eötvös Gravitációs Kutatócsoport, ELTE, Budapest

 

Eredményhirdetés: díjak, díjazottak, különdíjak

A versenybizottság rangsorolta a tanulókat munkájuk alapján. Az eredményhirdetésen Süli János Paks Város Önkormányzatának polgármestere, Kis István PA Zrt. Oktatási főosztály főosztályvezetője, Ördögh Miklós az MNT elnöke, Szabó Ágota a WIN Magyarország elnöke és Dr. Sükösd Csaba, a versenybizottság elnöke adta át a jutalmakat az eredményesen szereplő tanulóknak.

 

 

    A verseny döntőjébe jutott összes tanuló értékes könyvjutalomban részesült. Az 1-3. helyezett rendre arany, ezüst és bronz fokozatú Szilárd Leó vert érmet kapott ajándékba.

 Az 1-5. helyezett elnyerte az Eötvös Loránd Fizikai Társulat különdíját, az egy éves Fizikai Szemle előfizetést.

 A Magyar Nukleáris Társaság 2016. július hónapban Keszthelyen tartandó Nyári Táborábafizetendő költségekből mindkét kategória 1. helyezettje 100 %, míg a 2. helyezettek 50 %, továbbá a 3. helyezettek 25 %-os kedvezményre lettek jogosultak.

 A WIN Magyarország Krasznai Annának, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulójának, mint a legjobb eredményt elért lányversenyzőnek egy napos atomerőmű látogatást ajánlott fel. E látogatáson az atomerőművel, továbbá az atomerőműben

dolgozó nők munkaterületeivel ismerkedhet meg.

 

 

A verseny alkalmával a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány által alapított Szilárd Leó Tanári Delfin Díjat pontversenyben az a felkészítő tanár nyeri el, akinek tanítványai az előző évek és a mostani verseny eredmények alapján a legtöbb pontot gyűjtötte. A pontverseny táblázata nyilvános. A 2015. évi Szilárd Leó Tanári Delfin-díjat Horváth Norbertnek, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanárának ítélte oda a Díjbizottság. A Vándordíjhoz egyszeri 50 000 Ft-os jutalom is járult.

A Magyar Nukleáris Társaság az adott évben legsikeresebben szereplő iskola felkészítő tanárát könyvjutalomban részesítette. A 2016. évi díjazott Simon Péter, a Pécsi Leöwey Klára Gimnázium tanára.

Marx György Vándordíjat minden évben az az iskola nyeri el, akinek a tanulói a legeredményesebben szerepelnek a versenyen. A Vándordíj nyertese 2016. évben újra a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata lett.

Verseny nyilvánossága

A verseny meghirdetését, az egyes feladatsorokat, a versenyzők által elért eredményeket, a versenyen készült videókat és fényképeket:

- youtube.hu videómegosztón: https://www.youtube.com/user/szilardversenyhu

- verseny Facebook oldalán: https://www.facebook.com/szilardleofizikaverseny

- a www.szilardverseny.hu honlapon megjelentetjük. 

Verseny támogatói

          

 Az Országos Szilárd Leó fizikaversenyre az NTP-TV-15-123 számú pályázat keretében kaptunk támogatást.

További támogatóink:

                                                         

Támogatásukat ezúton is köszönjük.

Paks, 2016. július 7.

 

 

 

                                                                                        Szabó Béla

                                                                                           igazgató

                                                                       Energetikai Szakközépiskola és Kollégium