Szakmai beszámoló

a XVIII. Országos Szilárd Leó fizikaversenyről

2014/2015. tanév

 

 

2014/2015. tanévi meghirdetés

A verseny meghirdetését a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány végezte. A versenyre 255 tanuló jelentkezett: I. kategóriában (11-12. évfolyam): 180 fő, II. kategóriában (9-10. évfolyam): 75 fő.

 

I.forduló

     Az I. fordulóra 2015. február 23–án került sor. Az első forduló a nevező iskolákban kerül lebonyolításra. A dolgozatokat a felkészítő tanár kijavítja, majd a versenybizottság címére beküldi az előre meghatározott pontszámot elért dolgozatokat.

 

Verseny döntője (II. forduló)

2015. április 10-12 között került megrendezésre az Országos Szilárd Leó fizikaverseny országos döntője. 20 fő 11-12. évfolyamos, és 10 fő 9-10. évfolyamos tanuló jutott be a döntőbe. A versenyzők szállás és étkezés költségét a versenyzők iskolái vagy a versenyzők szülei fedezték. A felkészítő tanárok az étkezés költségét maguk, de az azon felüli költségeket az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány finanszírozta.

 

Versenybizottság

A versenybizottság szakmai vezetője Dr. Sükösd Csaba BME NTI címzetes egyetemi tanár, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat alelnöke.

A versenybizottság tagjai:

-          Dr. Radnóti Katalin főiskolai tanár, ELTE TTK, Fizikai Intézet, Budapest; Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő elnöke, Magyar Nukleáris Társaság elnökségének tagja.

-          Dr. Szűcs József ny. adjunktus, Pécsi Tudományegyetem, TTK, Kísérleti Fizika Tanszék, Pécs; Tolna megyei Szilárd Leó fizikaverseny feladatkitűzője, Párkányi László fizikaverseny versenybizottság tagja,

-          Dr. Jarosevits Beáta (Phd.) fizika-inform. szakos középisk. tanár, GDF, Budapest;

-          Dr. Kis Dániel tud. segédmunkatárs, BME NTI, Budapest;

-          Mester András Marx György Vándorérmes középisk. tanár, Diósgyőri Gimnázium, Miskolc, ELFT Középiskolai Szakcsop. elnöke, MNT elnökségének tagja,

-       Dr. Papp Gergely tudományos kutató, Max-Planck-Princeton Center, Németország;

-          Papp Ildikó tud. munkatárs, BME NTI, Budapest

-          Halász Máté, tud. munkatárs, BME NTI, Budapest

-          Vastagh György Mikola-díjas és Vándorérmes nyug. tanár, Balatonfüred;

-          Csajági Sándor Mikola-, Ericsson-díjas igh., Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks

-          Krizsán Árpád középisk. tanár, Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks.

 

A helyi szervezők az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium tanárai és dolgozói önkéntesként segítették az alapítványi adminisztrációs és versenyszervezési munkát. A versenybizottság munkáját helyi szervezők segítik:

-          tanárok:                 Nagyné Lakos Mária, Tóth Judit, Faragó András

-          informatikusok:      Tibay László, Oláh Zsolt

-          oktatástechnikus:   Csapó János

-          adminisztrátorok:   Birkás Józsefné, Wolf Rózsa.

 

Az egyes fordulók lebonyolítása

Az első forduló a nevező iskolákban kerül lebonyolításra. A dolgozatokat a felkészítő tanár kijavítja, majd a versenybizottság címére beküldi az előre meghatározott pontszámot elért dolgozatokat. Ponthatárok: I. kategória: a maximális pontszám 60%-a, II. kategória: a maximális pontszám 40%-a. A versenybizottság a beküldött dolgozatokat ellenőrzi, szükség esetén a pontszámokat felüljavítja.

A második forduló elméleti, mérési és számítógépes feladatokból áll, pontértékek 50-25-25 %. Az elméleti feladatsor megoldására 3 óra, míg a mérési és számítógépes feladat megoldására 1,5-1,5 óra áll a versenyzők rendelkezésére. A végeredménybe csak a második fordulóban elért pont számít.

 

Az egyes fordulók feladattípusai

Az első forduló elméleti feladatokat tartalmaz a modern fizika témaköréből, kiemelten kezelve a magfizikát és a környezetvédelmet. A feladatsor 10 feladatot tartalmaz a 9-10. és 11-12. évfolyam részére. A feladatok között mindig vannak közösek.

A második forduló (döntő) elméleti feladatokból, mérési feladatokból és számítógépes feladatból áll.

 

Értékelési eljárások

A verseny első és a második fordulójában minden feladatért egységesen öt pont jár. A javítási útmutató részletes leírást ad a tanulók munkájának értékeléséhez.

A verseny szervezése az előző években kialakult forgatókönyv alapján zajlott le. A versenybizottság és a helyi szervezők összetételében lényeges változás nem volt, így zökkenőmentes volt a szervezés.

 

Szabadidős programok

A verseny izgalmát enyhítendő programokat állítottak össze a versenyt szervezők. A kiegészítő hagyományos programok a következők voltak:

-          látogatás a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjában, a 4. blokki látogató útvonalon, a Karbantartó és Gyakorló Központban és az Atomenergetikai Múzeumban. A fizika, atomfizika iránt érdeklődő fiatalok körében nagy sikert arat minden évben az a lehetőség, hogy megismerhetik egy atomerőmű működését.

-          Fény Éve keretében a verseny estéjére (2015. április 18.) az ELFT meghirdette A fizika mindenkié országos programsorozatot, melyhez az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott. A helyi Fényfestés című program keretében az ESZI utcai homlokzatát fényfestéssel színesítettük. ez alatt

o   fizikai kísérleteket mutattunk be,

o   paksi Country Club táncbemutató és tánctanítással színesítette a programot,

o   Kis Sziget Étterem az érdeklődőknek harapnivalót és üdítő italt szolgált fel.

 

Kísérőtanárok külön programjai

A kísérő tanároknak a verseny délelőttjén két előadást szerveztünk. Igy szakmai programot biztosítottunk a kísérőtanároknak is.

Az előadások és előadóik:

-          Fizikai kísérletek

Dr. Piláth Károly középiskolai tanár, ELTE Trefort Ágoston Gyak. Gimn., Budapest

-          Magfúziós energiatermelés

Dr. Papp Gergely, tudományos kutató, Max-Planck-Princeton Center, Németország.

 

Eredményhirdetés: díjak, díjazottak

A versenybizottság rangsorolta a tanulókat munkájuk alapján. Az eredményhirdetésen Süli János Paks Város Önkormányzatának polgármestere, Volent Gábor PA Zrt. biztonsági igazgatója, az MNT alelnöke, Dr. Kürti Jenő az ELFT főtitkára és Dr. Sükösd Csaba, a versenybizottság elnöke adta át a jutalmakat az eredményesen szereplő tanulóknak.

 

A verseny döntőjébe jutott összes tanuló értékes könyvjutalomban részesült. Az 1-3. helyezett rendre arany, ezüst és bronz fokozatú Szilárd Leó vert érmet kapott ajándékba.

Az 1-4. helyezett elnyerte az Eötvös Loránd Fizikai Társulat különdíját, az egy éves Fizikai Szemle előfizetést. 

 

A verseny alkalmával a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány által alapított Szilárd Leó Tanári Delfin Díjat pontversenyben az a felkészítő tanár nyeri el, akinek tanítványai az előző évek és a mostani verseny eredmények alapján a legtöbb pontot gyűjtötte. A pontverseny táblázata nyilvános. A 2015. évi Szilárd Leó Tanári Delfin-díjat Horváth Gábornak, a budapesti ELTE Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanárának és Vastagh György versenybizottsági tagnak ítélte oda a Díjbizottság. A Vándordíjhoz egyszeri 20 000 Ft jutalom is járult.

 

A Magyar Nukleáris Társaság az adott évben legsikeresebben szereplő iskola felkészítő tanárát könyvjutalomban részesítette. A 2015. évi díjazott Horváth Norbert, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanára.

 

 

Marx György Vándordíjat minden évben az az iskola nyeri el, akinek a tanulói a legeredményesebben szerepelnek a versenyen. A Vándordíj nyertese 2015. évben a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata lett.

 

Verseny nyilvánossága

A verseny meghirdetését, az egyes feladatsorokat, a versenyzők által elért eredményeket, a versenyen készült videókat és fényképeket a www.szilardverseny.hu honlapon megjelentetjük.

 

Verseny támogatói

  Emberi Erőforrások Minisztériuma

  Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

  Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

  Nemzeti Tehetség Program

  Paksi Atomerőmű Zrt.

  Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.

  Paks Város Önkormányzata

 

Támogatásukat ezúton is köszönjük.

Paks, 2015. május 14.

 

              Szabó Béla                                                                Csajági Sándor

igazgató                                                              verseny főszervezője

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

Fényfestés programról

Paks, 2015. április 18. 19.30-22.00

Az Országos Szilárd Leó fizikaverseny kísérőprogramja

(esti program keretében)

 

A Fény Éve  programsorozat Magyarországon az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében valósul meg. Ehhez kapcsolódva 2015. április 18-ra az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) meghirdette "A fizika mindenkié" országos programsorozatot, melyhez az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott.

A program szervezésébe az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium mellett Paks Város Önkormányzata is bekapcsolódott. Az önkormányzat szervezési feladatokat is felvállalt, emellett anyagilag vállalta a rendezvény plakátjának elkészíttetését.

 

Pakson, Energetikai Szakközépiskola és Kollégium szervezésében megvalósuló program

2015. április 18. 19.30-22.00: Fényfestés az ESZI utcai homlokzatán

1930- 2200        A fizika mindenkié – ELFT szervezés
                        Fényfestés az ESZI utcai homlokzatán

                        A fényfestést végzi: Laluz Kft., Budapest, akik több nagy rendezvényt tettek
                          fényfestéssel emlékezetessé.
                         A fényfestés képei több sorozatból állnak, melyek 15-20 percenként követik
                         egymást.

19.30-20.00:   Érdekes fizikai kísérletek
                       Dr. Piláth Károly, ELTE Trefort Ágoston Gimnázium vezetőtanára
                       ESZI tanárai: Csajági Sándor, Nagyné Lakos Mária és a fizika szakkörös
                       tanulók

20.00-20.45:  Country Road Club (Paks) táncbemutató, tánctanítás

 

20.45-21.15:  Érdekes fizikai kísérletek (ismétlés)
21.15-22.00:  Country Road Club (Paks) táncbemutató, tánctanítás

A főiskolai épület előtt a Kissziget étterem üdítővel és némi harapnivalóval várta a vendégeket.

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium a Fény Éve alkalmából fotópályázatot hirdetett az szakközépiskola tanulói részére. A pályázatra beadott alkotások az ESZI szakközépiskolai épületének földszintjén megtekinthetőek 2015. április 30-ig.

A Fényéve programsorozat Magyarországon az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében valósul meg. 

 

A program helyi támogatói:

 

Paks város Önkormányzata

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium