Kezdetektől az ország legjobbjai között tartják számon az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyt, amelynek bölcsője az Energetikai Szakközépiskola.

A versenyt Marx György professzor ötlete alapján Szilárd Leó születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezték azzal a céllal, hogy a nukleáris fizikát népszerűsítsék.

A házigazda intézmény az Eötvös Loránd Fizikai Társulattal és a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvánnyal közösen 15. alkalommal rendezte meg a hétvégén a tudáspróbát. Két korcsoportban 402 diák indult. A paksi döntőbe a 9-10. osztályosok közül 11, a 11-12. osztályosok kategóriájában 19 diák jutott az ország 13 iskolájából.

A felsőbb évesek között Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja, Simon Péter tanítványa végzett az élen. A fiatalabbak között ezúttal Horicsányi Attila diadalmaskodott, ő az egri Dobó István Gimnázium tanulója.

A legeredményesebb felkészítő tanárnak járó Szilárd Leó Tanári delfindíjat idén Bülgözdi László, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa vihette haza, a Marx György Vándordíjat harmadízben nyerte el a pécsi Leőwey Gimnázium.

Forrás: http://www.teol.hu/