A Fény Nemzetközi Éve 2015

 

2015: A Fény Nemzetközi Éve alkalmából

Fényfestés az ESZI utcai homlokzatán

 

Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést.

 Magyarország egyrészt csatlakozott az európai kezdeményezésekhez, másrészt az itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére.

 Ezért is kötelességünk, hogy a 2015-ös évben nagy figyelmet szenteljünk a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásainak, valamint annak, hogy ezeket a magyar közvélemény elé tárjuk az oktatás, a média és a szakmai fórumok csatornáin keresztül. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat időben felismerte ennek a tevékenységnek a fontosságát és országos összefogás élére állva próbál megfelelni az ezzel kapcsolatos elvárásoknak.

 

 A fizika mindenkié - 2015. április 18.

A Fényéve programsorozat Magyarországon az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében valósul meg. Ehhez kapcsolódva 2015. április 18-ra az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) meghirdette "A fizika mindenkié" országos programsorozatot, melyhez az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott.
"A fizika mindenkié" országos programsorozat célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika kérdésköréhez, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait.

Pakson, Energetikai Szakközépiskola és Kollégium szervezésében  megvalósuló program

2015. április 18. 19.30-22.00: Fényfestés az ESZI utcai homlokzatán
Helye: 7030 Paks, Dózsa György út 95.

Közben:
19.30-20.00: Érdekes fizikai kísérletek
20.00-20.45: Country Road Club táncbemutató, tánctanítás

20.45-21.15: Érdekes fizikai kísérletek
21.15-22.00: Country Road Club táncbemutató, tánctanítás

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium a Fény Éve alkalmából fotópályázatot hirdetett az szakközépiskola tanulói részére. A pályázatra beadott alkotások az ESZI szakközépiskolai épületének földszintjén megtekinthetőek 2015. április 20-ig.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Szervezők:
Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks
Paks Város Önkormányzata

   Képtalálat a következőre: „PAks Város logó”Képtalálat a következőre: „PA Zrt logó”