Tóth Emil

Adatok
Iskola neve: 
SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium
Város: 
Szeged
Verseny dátuma: 
2002
Helyezés: 
2

2001 szeptemberében kezdtem meg a középiskolai tanulmányaimat a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban, speciális fizika tagozatos osztályban. Első órák egyikén a fizikatanárunk említette, hogy akinek van kedve, délután bejöhet atomfizika szakkörre, és mivel én mindig is kíváncsi voltam mit takar az atomfizika, vagy például mitől tűnik olyan titokzatosnak egy atomerőmű, megragadtam a lehetőséget.

Máig emlékezetesek számomra, fizika tanárunk, Dr. Kovács László előadásai, melyek során megismerkedhettem e csodálatos tudománnyal, valamint Marx György Atommagközelben című könyve, melyet a mai napig szívesen ajánlok érdeklődő ismerőseimnek. Így kerültem kapcsolatba  az Országos Szilárd Leó fizikaversennyel, melyen a négy gimnáziumban töltött évem alatt minden évben szerepeltem a döntőben.

Eredményeim:

  • 2001/2002: II. kategória: 2.helyezés
  • 2002/2003: II. kategória: 10.helyezés
  • 2003/2004: I. kategória: 11.helyezés
  • 2004/2005: I. kategória: 9.helyezés

Az Országos Szilárd Leó fizikaversenyen való élmény részvételek során nagyon sokat tanultam, fejlődtem mind emberileg, mind tanulmányilag. Megismerkedtem a fizika ezen fejezetével, jó érzés érteni mit is akarnak valójában 2009-ben a tudósok a LHC gyorsítóval, vagy ismerni az atomerőművek felépítését, abban zajló folyamatokat és az ismerőseim között bátran kiállni az atomenergia felhasználása mellett. Nagy élmény volt és megtisztelés, hogy kezet foghattam Marx György professzorral, akit nagyra becsülök, valamint készülni a társaimmal a versenyre egymást segítve és új embereket megismerni és együtt vitázni kinek a megoldása volt a jó a feladat elvégzése után.

Ez a verseny számomra a mai napig a kíváncsiságot, a felfedezést, és megértést szimbolizálja, mely az összes természettudomány alapja. Az akkor átélt "felfedezések" öröme a mai naoig motiváló erőként hat.

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnök szakos hallgatója vagyok. A mérnöki pályát választottam, ám lagalább olyan hasznosnak tartom a megszerzett tudást, tapasztalatokat mintha természettudományokkal foglakoznék áthatóbban. A verseny során sok gyakorlati példával találkoztam, technológiai kérdéssel, és ez igazán egyedivé, élvezetessé tette a Pakson eltöltött időt.